Legacy of legendary Majid Satay - Malaysia's King of Satay

Various types of satay ; chicken, beef, lamb, chicken liver, intestine, cow's tribe

A lot of reviews from food bloggers

Read full review in Goingplaces, Tripadvisor, Friedchillies, Gorengdotmy, The Yum List and many more.

Our Celebrity Customer

Dato' AC Mizal

Our Celebrity Customer

Adlin Aman Ramlie

21 August 2014

Zaini Satay @ JJCM Jalan-Jalan Cari Makan 17 August 2014

Watch Zaini Satay @ Jalan-Jalan Cari Makan 2014. Click "READ MORE" for more details!


8 April 2014

Food Review by Zul Deanz

Pekena Zaini Sate

Terlebih dahulu penulis memohon maaf kepada peminat Sate Kajang. Sebelum ini penulis sudah banyak kali makan Sate Kajang. Dahulu tidak dinafikan bahawa Sate Kajang ini di antara yang tersedap yang pernah penulis makan. Tetapi kini, Sate Kajang tidak sesedap dahulu lagi.
Gerai Zaini Satay.
Mungkin dahulu, mereka membuat, memasak dan membakar sate secara manual tetapi setelah sate mereka kian popular dan banyak permintaan, kini mereka menggunakan mesin untuk membuat dan membakar sate yang lebih mudah dan cepat. Semenjak itu lidah penulis tidak dapat mengatakan yang Sate Kajang yang diantara yang tersedap dan terbaik.
Sedang membakar sate.
Penulis baharu sahaja mendapat tahu ada sate yang lebih sedap dari Sate Kajang. Kelmarin, penulis ke Ampang Jaya. Di sinilah terletaknya gerai sate yang dikatakan di antara yang tersedap di sekitar Ampang Jaya. Zaini Sate ini bukan terletak dalam sebuah restoran mewah, gerai ini cuma berada di medan selera di tepi jalan sahaja.
Suasana di Gerai Zaini Satay.
Zaini Sate mungkin tidak sehebat Sate Wak Samuri. Tetapi Zaini Sate ini boleh tahan juga sejarahnya. Zaini Sate adalah perniagaan warisan dari arwah datuknya iaitu Majid Satay sejak dari 1960an lagi. Zaman 60an ke 70an adalah zaman kegemilangan Majid Satay. Cerita ini ada di sebut di dalam buku “Tapai” oleh Hishamudin Rais.
Zaini Satay.
Satenya memang tip topt! Sate daging memang well marinated, penuh berempah, isinya lembut dan sangat lazat. Namun sate ayamnya tidak sesedap daging lembunya, tetapi tetap terbaik. Kedua-duanya diperap cukup lama sehingga isinya menyerap rempahnya.
Satay yang terbaik di Ampang.
Sate di sini memang sedap jika hendak dibandingkan dengan sate yang dikatakan popular dari Kajang itu. Sate Zaini ini tidak terlalu kering dan kuah kacangnya amatlah segar dan enak.
Satay sedang dibakar.
Manakala daging sate nya lembut, lemak, berempah dan besar. Tetepi, harganya agak mahal sedikit daripada gerai sate yang lain. Sate dagingnya berharga 90 sen, ayamg 80 sen dan perut RM1.50. Tetapi jika anda sudah pekena sate Zaini ini, sure tolak ke tepi lah sate-sate yang lain.... hehehe...
Medan Selera Ampang Jaya.
Ok, silalah pergi mencuba sate Zaini ini. Jika tidak sedap jangan marahkan penulis. 
Citara rasa manusia adalah berbeza beza..... hehe

7 April 2014

Chef Wan talked about Zaini Satay


Chef Wan Instagram

"Dinner for me tonight is just 10 sticks of Satay itu pun after 7 stick tak larat dah nak sambung. Every few months i would craved for Satay Ayam and asked by driver to just beli di Ampang Jaya Satay Zaini itu sahaja if i have the gerai name correct. Itu la senang bila kita hidup bujang dan tak berkeluarga tak perlu nak fussed around too much about food. I have never been a fan of Satay Daging though sebab masa kecil2 kita tak selalu beli daging sebab mahal dan hidup pun susah.Jika ada pun di potong kecil2 masak kari atau Gulai Lemak Chili Padi ada la.So i can never enjoy a piece of Steak either. Another dislike is Nasi Bungkus kecuali Nasi Lemak. I just dont like food that is piled up then tuang kuah lepas tu by the time u want to eat is cold and worst soggy. I am not a big fan of kueh2 Manis too as i find them either overly sweet."

http://instagram.com/chefwan58

3 April 2014

Zaini Satay in Going Places February 2014 Edition


SIZZLING SATAY

A Malaysian favourite, satay is skewered meat grilled over a charcoal fire and eaten with a spicy peaunt sauce. It is served with cucumber, onions and ketupat, a type of rice dumpling.

ZAINI SATAY

Back in the day, satay sellers would carry their wares in baskets balanced on a kandar (long pole). They would do their rounds, stopping at certain locations to cater regulars. One of them, Majid Satay, was the king of satay on Campbell Road (now Dang Wangi). Today his grandchildren are still in the satay business, Zaini Satay being one of them. They do brisk business upholding, and stamping their own mark on, Majid's Satay legacy. Their perfectly cooked meats and well-balanced sauce is matched with such cheery service that is it little wonder this neighbourhood joint gets such accolades from punters.

Another article from Going Places August 2012.

13 February 2014

Special guests @ Zaini Satay Bangi

Our special guests from U.S who had their lunch at Zaini Satay Bandar Bangi.

video